بدون دسته بندی

اختراع کاغذ

اختراع کاغذ

فیسبوک توییتر لینکداین پینتریست Reddit اشتراک با ایمیل

ابداع کاغذ

بدیهی است که اختراع کاغذ یکی از مهم ترین و کاربردی ترین اختراعات بشر است.

در طول روز استفاده های فراوانی از کاغذ داریم که از جمله ی آن ها می توان به نوشتن مطالب، نقاشی و طراحی، چاپ مطالب، تراکت های تبلیغاتی، قبض ها، رسیدهای تراکنش ها، چک ها، فرم ها و… اشاره نمود.

با توجه به این حجم از کاربرد کاغذ می توان به اهمیت اختراع آن پی برد. در این مطلب قصد داریم تا در رابطه با اختراع کاغذ صحبت نماییم.

همچنین می توانید جهت خرید کاغذ به سایت مهام پرینت مراجعه کنید.

 کاغذ چیست؟

کاغذ ماده ای است که  کار نوشتن و کشیدن روی آن انجام می شود.کاغذ از جنس الیاف سلولزی می باشد و  از موادی مانند چوب، کنف، پنبه، خمیر کتان، ضایعات کشاورزی، برخی گیاهان مانند بامبو و… ساخته می شود.

پیشرفت در صنعت کاغذ سازی منجر به تولید مقوا، کارتون، کاغذ رنگی، جعبه و… شده است. اختراع کاغذ باعث رشد علمی، فکری، فرهنگی جامعه شده است.

اولین کاغذ ها در مصر از گیاهی به نام پاپیروس ساخته شده است. مصریان برای ساخت کاغذ، ابتدا گیاه پاپیروس را به  صورت نوار های نازک و ظریف برش می دادند. سپس آن ها را تحت فشار قرار می دادند. در مرحله ی آخر نیز  آن را صیقل می دادند و به شکل برگه در می آوردند.

البته این کاغذ ها مانند کاغذ های امروزی نبودند. کاغذهای مشابه امروزی برای اولین بار حدود ۲۰۰۰ سال پیش در چین ساخته شد.

چین سعی داشت کاغذ سازی را در انحصار خود نگه دارد. تاجران سراسر جهان از چین و آسیای شرقی کاغذ خریداری می کردند.ایرانی ها صنعت کاغذ سازی را از چینی ها آموزش دیدند.

ساخت کاغذ در ایران

پس از اختراع کاغذ توسط چینی ها، ایرانیان اولین ملتی بودند که‌ نحوه ی ساخت آن را آموختند. علت این امر نیز لشکرکشی چینی ها به سمرقند و اسیر نمودن چند سرباز چینی توسط ایرانی ها بود.

ایرانی ها ساخت کاغذ را از این اسیران چینی که در کـاغذسازی تخصص داشتند، یاد گرفتند. مدتی پس از ساخت این کاغذها نیز، شهرت ساخت آن ها بیشتر شد.

به طوری که سمرقند به مرکز تولید کاغذ مبدل گشت. این کاغذهای تولید شده در سمرقند نیز از راه جاده ی  ابریشم به شهر ها و کشور های دیگر از جمله، آسیای مرکزی، اسپانیا و کشورهای دیگر اروپایی برده می شد.

پس از اختراع کاغذ کلمه ی کاغذ از واژه ی کازی گرفته شده است. این واژه از‌ زبان‌ سانسکریت‌ وارد زبان فارسی شده بود.

چینی‌ها کاغذ را کوکدوزو می نامیدند و مصری‌ها نیز به آن قرطاس می‌گفتند‌. اما کلمه کاغذ در زبان‌ انگلیسی پی پر نامیده می شود که از واژه ی یونانی پاپیروس نشات گرفته شده است. هم چنین کاغذ در زبان فرانسوی پاپی یه و در زبان آلمانی‌ پاپیر نامیده می شود.

اخـتراع دسـتگاه کـاغذسازی

مدتی بعد از اختراع کاغذ، تقاضا برای تولید آن در همه ی جهان افزایش یافت. با افزایش این تقاضا نیاز به تولید بیشتری از کاغذ احساس می شد. به همین ترتیب اولین دستگاه های کاغذ سازی اختراع شدند. اولین دستگاه کاغذسازی توسط  مخترعی فرانسوی‌ با‌ نام نیکولا روبـر در سال ۱۷۹۸ اخـتراع شد و در سال 1803 توسط برادران فورد رینیر یعنی هنری و سیلی اصـلاح و تـکمیل شد.

مراحل ساخت کاغذ

مرحله اول: با استفاده از یک استوانه چرخشی گردان پوست درخت را می کنند و سپس آن ها را ورقه ای یا چیپس می کنند.

مرحله دوم: در این مرحله خمیر کاغذ ساخته می شود. دو روش برای تولید خمیر وجود دارد. خمیر سازی شیمیایی و خمیر سازی مکانیکی.

مرحله سوم: استفاده از بخار در خمیر سازی

مرحله چهارم: مرحله ی آخر که یکی از مهم ترین مراحل کاغذ سازی می باشد، سفید کردن کاغذ است.

تنوع در کاغذ

انواع کاغذ:

کاغذ ها دارای انواع مختلف می باشند. مسلما یک سری از خصوصیات انواع  کاغذها باهم متفاوت است و به همین دلیل کاربرد آن ها نیز متفاوت می باشد.در این جا به چند نمونه از انواع کاغذ ها و کاربرد آن ها اشاره می کنیم.

کاغذ تحریر: یکی از انواع کاغذها، کاغذ تحریر می باشد. از کاغذ تحریر برای چاپ کتاب، ورق اداری، پاکت و… استفاده می شود.

کاغذ گلاسه: کاغذ گلاسه در دو نوع یک رو و دو رو وجود دارد‌ و سطح آن لعاب کاری شده است که برای پوستر استفاده می شود.

کاغذ الوان یا تحریر رنگی: از این نوع کاغذ ها در کاغذ کادو استفاده می شود.

کاغذ پشت چسب دار: این کاغذ برای چسباندن در سطوح مختلف کاربرد  دارد. پشت این کاغذ به چسب آغشته شده و روی آن روکش سیلیکونی قرار دارد.

Pvc چسب دار: این کاغذ از جنس pvc است و برای محصولاتی که در معرض رطوبت و آب قرار دارد مناسب است.

مقوای پشت طوسی: از این مقوا در چاپ جعبه استفاده می شود.

مقوای پشت کرم: این مقوا در موارد بهداشتی و دارویی کاربرد دارد.

مقوای فانتزی: از این مقوا در چاپ کارت ویزیت، کارت تبریک و …. استفاده می شود.

ایندربرد: ایندربرد مقوای خشک و محکمی است که از مواد بازیافتی ساخته می شود.

کافت: این کاغذ قهوه ای رنگ است و از خمیر چوب سولفاته ساخته شده است. این مقوا مستحکم است و برای بسته بندی استفاده می شود.

گاهی هم در کار های فانتزی و هنری مانند پوستر استفاده می گردد.

جمع بندی

کاغذ از جنس الیاف سلولزی می باشد و  از موادی مانند چوب، کنف، پنبه، خمیر کتان، ضایعات کشاورزی، برخی گیاهان مانند بامبو و…  ساخته می شود.

اختراع کاغذ باعث رشد علمی، فکری، فرهنگی جامعه شده است. اولین کاغذ ها در مصر از گیاهی به نام پاپیروس ساخته شده است.

البته این کاغذ ها مانند کاغذ های امروزی نبودند. کاغذهای مشابه امروزی برای اولین بار حدود ۲۰۰۰ سال پیش در چین ساخته شد.

کاغذ دارای انواع مختلفی می باشد که از جمله ی انواع آن می توان به کاغذ تحریر، کاغذ گلاسه، کاغذ الوان یا تحریر رنگی، کاغذ پشت چسب دار، Pvc چسب دار، مقوای پشت طوسی، کافت، مقوای پشت کرم، مقوای فانتزی و ایندربرد اشاره نمود.